obrazkiblondynki.pl

Blog o modzie, urodzie i zdrowiu

Lifestyle

Najsmaczniejsze śląskie potrawy – tradycja na talerzu

Wiele osób pragnie zasmakować wielu kuchni świata. W tym celu próbuje dań m.in. z restauracji meksykańskich, włoskich, francuskich lub azjatyckich, nie zdając sobie sprawy z tego, jakie przysmaki oferuje kuchnia polska – a zwłaszcza jej regionalne odpowiedniki. Śląskie potrawy należą do jednych z bardziej rozpoznawalnych – także poza granicami kraju nad Wisłą. Czym się charakteryzują? Czego warto spróbować odwiedzając restaurację z kuchnią śląską?

Jakie są cechy szczególne staropolskiej kuchni śląskiej? Po czym ją rozpoznać?

Fani kuchni śląskiej zwykle przywołują jedną, bardzo istotną cechę, którą się wyróżnia. Chodzi tutaj o różnorodność. Ze względu na to, że potrawy inspirowane są nie tylko polskimi tradycjami, ale znaleźć w nich można także nawiązania do kultury czeskiej, niemieckiej lub austriackiej, śląskie przysmaki zdecydowanie przykuwają uwagę wielu osób.

Choć kuchnia śląska nie jest jednorodna i pozwala cieszyć podniebienie – czasem – nietypowymi połączeniami, wyróżnia się także pewnego rodzaju ciężkością i pożywnością. Potrawy w dużej mierze opierają się na sporej ilości ziemniaków, mięs, kasz i sosów, które sycą na długi czas i są wysokokaloryczne. Cecha ta ma odzwierciedlenie w historii i specyfice tego regionu, bowiem Śląsk od zawsze kojarzył się z górnikami, którzy ciężko pracują fizycznie. Nic więc dziwnego, że posiłki dla nich przygotowywane musiały być źródłem pełnowartościowych składników odżywczych. Niektórzy nawet posługują się terminem „kuchnia chłopska” w odniesieniu do śląskich potraw – trudno się z tym nie zgodzić.

Warto zaznaczyć, że bazą kuchni śląskiej są także produkty, które można było samodzielnie uprawiać. Wiele gospodyń posiadało przydomowe ogródki lub działki, dzięki którym miało się dostęp do świeżych ziół oraz warzyw.

Najpopularniejsze potrawy kuchni śląskiej, których trzeba spróbować

Sztandarowym daniem, które jest niejako wizytówką Śląska, można nazwać roladę wołową, którą podaje się z kluskami śląskimi, gęstym sosem zagęszczanym mąką pszenną oraz kapustą modrą. W jaki sposób przygotować taką potrawę? Wystarczy pokroić mięso wołowe i ułożyć na nim dodatki – najczęściej są to ogórki konserwowe, paski kiełbasy, cebula i boczek. Tak przygotowane składniki zwija się jak dywan – stąd nazwa rolada – i związuje nićmi. Następnie umieszcza na rozgrzanej patelni i podsmaża. Dodając do tego wspomniane wcześniej kluski, sos i surówkę otrzymuje się konkretny i sycący obiad.

W kuchni śląskiej nie brakuje także zup. Do najpopularniejszych należy wodzionka, którą przygotowuje się z zaledwie czterech składników: czerstwego chleba, wody, czosnku i tłuszczu (tutaj można wykorzystać masło lub smalec). Posiekany i doprawiony czosnek należy odstawić na kilka minut i po chwili zalać go wrzątkiem. Następnie dodaje się tłuszcz i pokrojone w kostkę podsmażone na patelni pieczywo. Gotowe!

Jakie jeszcze śląskie potrawy warto wypróbować? Wymienić tutaj można między innymi:

  • kartoflak – tarte pieczone ziemniaki z cebulą i wędliną;
  • mozgoł – mieszanka ugotowanych ziemniaków i kapusty ze smalcem;
  • karminadle – kotlety mielone;
  • kluski śląskie – charakterystyczne kluski z dziurką, które przygotowywane są z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej; mają szczególną pozycję – zarówno, jeśli chodzi o ich popularność, jak i tradycję (są na liście produktów tradycyjnych województwa śląskiego);
  • krupniok śląski – wędlina podrobowa przypominająca kaszankę, która w 2016 roku otrzymała europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, dzięki któremu krupnioki można wytwarzać jedynie na obszarze województwa śląskiego, opolskiego oraz gminy Dziadowa Kłoda.

Co na deser? Słodkie przysmaki kuchni śląskiej

Kuchnia śląska to nie jedynie tłuste i ciężkie potrawy, ale także smaczne desery. Jednym z nich jest szpajza, czyli musopodobny krem z jajek, cukru i żelatyny, który kiedyś podano jedynie na specjalne okazje. Nie należy zapominać także o kołoczu śląskim, który ma znaczenie symboliczne. Jest wyrazem obfitości, dlatego niegdyś był nieodłączną częścią wesel, który miał przynosić młodej parze szczęście. Kołocz jest maślanym ciastem, które przyrządza się z różnymi nadzieniami – np. makowym lub serowym. Warto wspomnieć również o kreplach, czyli pączkach z marmoladą lub powidłami oraz o lekkim deserze, jakim jest apfelmus, czyli mus jabłkowy.

Kuchnia śląska to wielość różnorodnych aromatów, które zdecydowanie warto poznać. Wizyta w restauracji, która serwuje potrawy z tego regionu na pewno sprawi, że będzie można poczuć się sytym przez długi czas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *