obrazkiblondynki.pl

Blog o modzie, urodzie i zdrowiu

proste dania lekkostrawne
Lifestyle Zdrowie

Jakie są proste dania lekkostrawne?

Istnieją sprawdzone, proste dania lekkostrawne, które są cenione od wielu lat. Wiele dań jest ciężko strawnych. Mogą one wpływać niekorzystnie na pracę ludzkie organizmu. Dlatego warto przestawić się na proste dania lekkostrawne, które mogą być bardzo smaczne.

Czego dowiesz się z artykułu?

  • Co gotować lekkostrawnego?
  • Proste dania lekkostrawne
  • Lekkostrawne składniki
  • Zupa lekkostrawna
  • Placki warzywne w płatkami owsianymi

Zobacz także: https://www.obrazkiblondynki.pl/jak-wyglada-dieta-lekkostrawna-po-operacji/

Co gotować?

Warto zaznaczyć, że dania lekkostrawne obiadowe są nie tylko o wiele przyjaźniejsze dla ludzkiego żołądka, ale także pełnowartościowe, co jest bardzo ważne w kwestii prawidłowego odżywiania. Okazuje się, że właściwe skompletowanie składników powinno być priorytetem dla każdej osoby. Pozwoli to przygotować pyszny posiłek, który będzie bogaty w witaminy, a ponadto mikroelementy, które są ważne dla ludzkiego organizmu. To właśnie tego potrzebuje organizm, zwłaszcza w okresie zimowym, gdy trzeba dodatkowo wzmocnić naturalną odporność organizmu. Powinno to być priorytetem dla każdego. Warto dowiedzieć się, po jakie produkty sięgać, żeby zyskać gwarancję, iż serwowany obiad dostarczy wszystkiego tego, co jest najlepsze dla człowieka.

Proste dania lekkostrawne

Niezależnie od tego, czy chcemy przygotować lekkostrawny obiad bez mięsa bądź lekkostrawne danie z kurczakiem, trzeba pamiętać o tym, żeby stawiać produkty mające krótki, prosty skład. W ten sposób można zyskać pewność, iż składniki potrawy będą bogate w istotne wartości odżywcze. Ponadto będą wolne też od sztucznych dodatków, które w dłuższej perspektywie działają źle na ludzki organizm. Mogą wpływać na nadwagę, a ponadto powodują wszelakie choroby. Odbijają się również na samopoczuciu psychicznym. Dlatego warto postawić na proste dania lekkostrawne, które pozytywnie wpłyną na pracę ludzkiego organizmu.

Okazuje się, że można przygotować szybki, a także lekkostrawny obiad, który zachwyci smakiem niejedną osobę. Przeważnie lekka kuchnia kojarzy się ludziom z koniecznością rezygnacji z ulubionych dań, a ponadto brakiem wyrazistości, co jest błędnym myśleniem. Istnieją przepisy, które pokazują, iż nawet lekkostrawny posiłek może być bardzo aromatyczny, a dodatkowo pyszny. Dobrym pomysłem jest zapiekanka z kaszy jaglanej. Okazuje się, że jest to przepis, który świetnie prezentuje się nie tylko na słono, ale również na słodko. Trzeba wiedzieć o tym, że kasza jaglana jest bogata w potrzebny dla ludzkiego organizmu błonnik. Ponadto ma w sobie wiele witamin z grupy B, witaminę E, a oprócz tego nie ma glutenu. Z tego powodu może znaleźć się w menu ludzi, którzy cierpią na celiakię.

Lekkostrawne składniki

Lekkostrawne składniki są łatwo przyswajalne i nie powodują wzdęć. Są to między innymi białka jaj, ryb, drobiu i chude mięso, a także produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Owoce i warzywa są również lekkostrawne, ale niektóre z nich, takie jak cytrusy, kapusta i fasola, mogą powodować wzdęcia. Inne składniki łatwo przyswajalne to kasza jaglana, ryż brązowy i makaron razowy.

 

Zupa lekkostrawna

Warto także postawić na zupę lekkostrawną. Dobrym pomysłem są jarzyny. Okazuje się, że zupy warzywne cieszą się sporą popularnością najbardziej przez swą delikatność. Dobrze postawić na zupę jarzynową, która zdecydowanie jest lekkostrawna.

proste dania lekkostrawne - zupa

Powinna zostać przyrządzona z pietruszki, marchewki, łodygi selera naciowego, a ponadto cebuli. Nie można też zapomnieć o dodaniu małego kawałka pora, litra rosołu, a także małego pęczka naciowego pietruszki. Warto też dodać do niej łyżkę masła klarowanego oraz pieprz i sól. Taka zupa jest lekkostrawna oraz smaczna.

Placki warzywne z płatkami owsianymi

Placki warzywne z płatkami owsianymi to idealna propozycja na lekkostrawny obiad lub kolację. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy smaczny i sycący. Placuszki są również bardzo bogate w witaminy i minerały, dzięki czemu są doskonałym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych warzyw (np. brokuły, kalafior, ziemniaki)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa blendujemy na gładką masę.
  2. Mieszamy masę z płatkami owsianymi, jajkami i solą.
  3. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Podajemy z ulubionym sosem lub dipem.

Smacznego!

Zobacz także: https://www.obrazkiblondynki.pl/zdrowy-deser-dla-dzieci/